Scurt istoric

Istorie Octombrie 27, 2014

Situată într-un spațiu al suferinței, biserica din incinta Spitalului Județean de Urgență din Piatra-Neamț are ca principală menire aceea de a răspunde nevoilor duhovnicești ale bolnavilor internați aici, prin mijlocirea și ajutorul Sfântului Ierarh Spiridon făcătorul de minuni, el însuși mare tămăduitor de boli grele și patimi. 

Desigur că, dacă și într-o biserică obișnuită de parohie întâlnim adeseori problema durerii și a bolii, la capela unui spital, acolo unde majoritatea care îi trec pragul sunt oameni suferinzi și disperați, lupta cu păcatul și cu bolile produse de păcat capătă accente acute și adeseori  dobândește  caracter de urgență.

A salva un suflet deznădăjduit din ghearele morții sufletești și trupești nu constituie aici faptă de vitejie, ci face parte din obișnuitul cotidian și adesea, lupta pentru mântuirea unui suflet se duce contra cronometru.

În primii ani (1991-1997), până la terminarea demisolului, s-au ținut sfintele slujbe pe holurile spitalului și în clubul de festivități al acestuia.

Lucrările la biserică au debutat în iulie 1995 cu săpăturile pentru fundații și turnarea lor. În anul următor, în 1996 s-a turnat demisolul, spațiu gândit ca prim loc de slujire și închinat unui mare Sfânt contemporan nouă, Sfântului Ierarh Nectarie de Eghina, tămăduitor de cancer și de alte boli grele.

Lucrările la demisol s-au încheiat în cea mai mare parte a lor în anul 1997 și astfel slujbele s-au putut ține într-un spațiu mai prielnic. La Duminica Floriilor în 1997 a fost oficiată prima slujbă – Sfânta și dumnezeiasca Liturghie, în demisolul bisericii.

În luna iulie a aceluiași an a avut loc și sfințirea acestui spațiu, printr-o slujbă oficiată în prezența Î.P.S. Daniel, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, eveniment la care a luat parte un mare număr de credincioși.

Trebuie menționat faptul că biserica fiind prevăzută cu demisol, respectiv paraclisul, poate fi folosită ca destinație pentru slujbe alternative (spovedanie, Sf. Maslu, Parastase, etc.) și spațiu în care se oferă masa pentru săraci.

Lucrările la biserică au continuat și în următorii ani; între 1998 și 2000 s-a lucrat în principal la zidăria bisericii, apoi, la acoperirea cu tablă a turlelor, la scările și rampa de acces, la placarea cu piatră a demisolului.

O lucrare importantă a fost și ridicarea unui spațiu anexă situat sub scările de acces ale bisericii, spațiu cu multiple utilități și care se integrează armonios în estetica generală.

Între anii 2004-2006 s-a pictat biserica în interior și aproape s-a finalizat pictura în pridvorul exterior, de către pictorul Liviu Dumbravă din Gura Humorului, jud. Suceava. Întreaga pictură este caracterizată de o deosebită luminozitate și expresivitate a tuturor sfinților reprezentați.

Sculptura și montarea iconostasului (catapetesmei) a fost făcută de echipa condusă de Pr. Mircea Ursache (actualmente preot slujitor la Parohia Mărăței I Piatra-Neamț).

Amenajările interioare s-au efectuat în primăvara anului 2006 (candelabre, cafas și alte dotări), iar în anii 2005-2006 s-au efectuat amenajările exterioare (aleile de acces, rigolele de scurgere, etc.), astfel încât de la Praznicul Sfintelor Paști din anul 2006, s-a putut trece cu slujirea în biserica propriu-zisă. Întreaga durată a lucrărilor de construire a bisericii a depășit 11 ani, între 1995 și 2006.

Din luna iunie a anului 2006, ținându-se cont de complexitatea și volumul de activitate al acestui locaș, a fost numit al doilea preot slujitor în persoana părintelui Ștefan Apetroaei, care este și coordonator al comunității persoanelor cu deficiențe de vorbire și auz din Piatra-Neamț.

A intrat în tradiția bisericii organizarea de mese pentru săraci, în special sâmbăta, după slujbele de pomenire a celor adormiți. În fiecare an, la Nașterea Domnului și la Bobotează, preoții slujitori însoțiți de credincioși merg în saloanele de spital, în casele de copii și la azilul de bătrâni din oraș, cu dulciuri, fructe, iconițe, astfel încât bucuria acestor Praznice să ajungă și la cei aflați în suferință și în mari nevoi.

S-au organizat frecvent colecte de haine și alimente pentru nevoiași, pentru cei afectați de calamități, pentru bătrâni și bolnavi, pentru persoane cu probleme sociale deosebite.

Astăzi, biserica ”Sf. Ierarhi Spiridon și Nectarie” domină cu silueta ei albă și zveltă curtea Spitalului Județean. Ea rămâne un spațiu binecuvântat al tămăduirii sufletești și trupești pentru bolnavii internați aici, o permanentă mărturie a faptului că în fiecare om care suferă, Se află răstignit Însuși Mântuitorul Iisus Hristos.

Sfințirea bisericii s-a făcut la 9 mai 2010, iar slujba a fost oficiată de I.P.S. Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.